Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Raporuna Göre İnşaat Malzemesi Üretimi Arttı!
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), hazırladığı aylık sektör raporunda haziran ayı sonuçlarını açıkladı.
Rapora göre, inşaat malzemesi sanayisi üretimi ilk çeyrekte yıllık bazda %1,4 azalırken, nisanda %15,3 arttı. Bu yüksek artışın arkasındaki etken, çalışma gün sayısının normal seyretmesiydi.
Nisanda, 21 alt sektörde üretimde artış yaşanırken, sadece 2 alt sektörde düşüş görüldü. İnşaat amaçlı alçı ürünleri %42,5’lik artışla en yüksek performansı gösterirken, bunu sırasıyla %28,5 ile plastik inşaat malzemeleri ve %27 ile çimento takip etti.
Isıtma, soğutma ve havalandırma donanımları, metal kapı ve pencere, yalıtımlı kablolar, demir çelik inşaat ürünleri, mermer ve granit gibi alt sektörlerde çift haneli artışlar yaşandı.
Aynı şekilde, seramik kaplama malzemeleri, metal yapı ve yapı parçaları, birleştirilmiş parke yer döşemeleri gibi sektörlerde de artışlar görüldü. Ancak seramik sağlık gereçleri ve kilit donanım eşyaları gibi alt sektörlerde üretimde düşüş yaşandı.
Deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri için bugüne kadar 1,5 trilyon lira harcanırken, inşaat sektörünün performansı genel ekonominin üzerinde büyüme gösteriyor. Bu yılın ilk çeyreğinde %7,3 büyüme sağlayan sektör, özellikle deprem bölgesindeki faaliyetlerle ivme kazandı.
Haziran ayı itibarıyla 13 ildeki 250 bin 636 bağımsız bölüm inşaatı tamamlanırken, 2023 Nisan-2025 Haziran döneminde deprem bölgesinde toplamda 1,15 trilyon lira harcandı. Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen 202 bin 366 bağımsız bölümün yaklaşık 165 bini konutlardan oluşuyor.
Mevcut inşaat işleri seviyesindeki gerilemeye rağmen, muhtemel faiz indirimlerinin sektöre olumlu yansıması bekleniyor. Yeni alınan iş siparişleri mayısta artmasına rağmen haziranda bir miktar gerileyerek devam etti.