KTÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanından Dondurma Uyarısı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, yaz aylarında artan dondurma tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Aslan Çin, hazır dondurmaların içerisinde bulunan renklendiriciler ve koruyucular gibi gıda katkı maddelerinin miktarının önemli olduğunu vurgulayarak, aşırı katkı maddesi tüketiminin başta mental sağlık olmak üzere birçok sağlık sorununa sebep olabileceğini ifade etti.
Uzmanlar, tüketiciyi açıkta satılan, ambalajı zarar görmüş ya da içeriği belirsiz dondurmalar konusunda uyararak dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, dondurma alırken ambalajın sağlamlığına ve saklandığı ısı derecesine dikkat edilmesinin önemine işaret ederek, güvenilir satıcılardan ve içeriği bilinen dondurmaların tercih edilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.
‘Gıda Katkı Maddelerinin Miktarı Önemli’
Doç. Dr. Aslan Çin, katkı maddelerinin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, evde dondurma yapmak isteyenlere de önerilerde bulunuyor. Kendi dondurmasını yapmak isteyenlerin dondurulmuş meyveler ve yoğurt kullanabileceğini dile getiren Aslan Çin, şeker eklemeden yapılacak dondurmaların güvenle tüketilebileceğini ifade ediyor. Dondurma yaparken kullanılacak sütün pastörize edilmesi gerektiğini ve şeker yerine elma suyu veya hurma konsantreleri kullanılarak tatlandırma yapabileceğini belirtiyor.
Aslan Çin, vatandaşlara çocuklarına dondurma alırken güvenilir satıcılardan ve içeriği bilinen dondurmaları tercih etmeleri konusunda uyarıda bulunarak, sağlıklı bir yaşam için bilinçli tüketim yapılmasının önemini vurguluyor.