Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Edirne’de Trafik Denetimi: 21 Ceza, 6 Araç Men

Edirne’de yapılan denetimde 174 kişi sorgulandı, 21 sürücüye ceza verildi, 6 araç trafikten men edildi.

Eskişehirspor Sezonu Açtı

Eskişehirspor, yeni kadrosuyla sezonun ilk antrenmanını Vali Hanefi Demirkol Tesisleri’nde yaptı.

Ormanı yaktı, motosikletiyle kaçarken yakalandı! Kim bu manyak?

Aydın’ın Nazilli ilçesinde çıkan orman yangınında şüpheli tavırlarıyla dikkat çeken Y.K., jandarma ekiplerince gözaltına alındı. Motosikletiyle durdurulan şahsın üzerinde yangın çıkarıcı malzemeler bulunurken; daha önce de orman yangınına karıştığı öne sürüldü.

Ceyhan’da Trafik Kazası: 4 Yaralı

Adana’nın Ceyhan ilçesinde otomobil-kamyonet çarpışması sonucu 4 kişi yaralandı, 2’si ağır.

Emre Kaya Kilis Cumhuriyet Başsavcılığına atandı

HSK Kararnamesi ile Kilis Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Emre Kaya, görevine başladı.

Alanya’da Trafik Güvenliğine Tehdit: Ceza ve Men

Antalya’nın Alanya ilçesinde yüksek sesle müzik dinleyen sürücüye para cezası ve araç men edildi.