İsmail Saymaz: Şanlıurfa Belediye Başkanı Gülpınar’ın istifasından sonra yaşananlar, YRP’nin kurumsallaşma sorunlarını ortaya koydu
Halk TV yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşesinde, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar‘ın Yeniden Refah Partisi’nden (YRP) dün istifa ettiğini duyurduğunu belirtti. Ancak Gülpınar, istifa sürecinde e-devlet üzerinden üyelik durumunu kontrol ettiğinde, aslında YRP’ye üye olmadığını fark etti. Saymaz, bu durumu YRP’nin kurumsallaşamadığının bir göstergesi olarak değerlendirdi.
Yazısında, YRP’nin Fatih Erbakan liderliğinde, İyi Parti, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi’nin ulaşamadığı bir toplumsal kesimi keşfetmeyi başardığını ve bu sayede Cumhur İttifakı’ndan memnun olmayan seçmenler için bir alternatif haline geldiğini anlattı. YRP, özellikle AKP ile anlaşmazlık yaşayan veya Erdoğan tarafından aday gösterilmeyen siyasetçilerle ittifaklar kurarak eski AKP’li seçmenlerin oylarını çekti ve 31 Mart seçimlerinde üçüncü parti olarak 2.7 milyon oy aldı. Ayrıca, 65 belediye kazanarak üye sayısını 400 bine çıkardı.
Ancak Saymaz, YRP’nin hızlı büyümesine rağmen kurumsal bir yapı oluşturamadığını ve deneyimli siyasi kadrolardan yoksun olduğunu, bu nedenle parti kimliğini inşa edemediğini yazdı. YRP’nin, Millî Görüş anlatısıyla ideolojik bir boşluğu dolduramadığını, Erdoğan’ın yıllarca domine ettiği muhafazakar kesimi tatmin edemediğini belirtti.
Gülpınar’ın AKP’ye geçiş yapacağına dair işaretler olduğunu, ancak bu geçişin zamanlama meselesi olduğunu vurguladı. AKP yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, Gülpınar’ın katılımının “kısa vadede olmayacağını” ancak orta ve uzun vadede bu durumun değişebileceğini aktardı. Saymaz, Gülpınar’ın istifası sonrası yaşanacak tartışmaların yatışmasının ardından, eski siyasi yuvasına dönme olasılığının yüksek olduğunu belirtti.
“Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, dün Yeniden Refah Partisi’nden (YRP) istifa ettiğini açıkladı.
Aslında, “Üyesi olduğunu sandığı partiden” demek daha doğru diye düşünüyorum.
Çünkü Gülpınar, istifa açıklamasından sonra ilişkisini sonlandırmak için girdiği e-devlet uygulamasında, belediye başkanı seçildiği YRP’ye üye olmadığını fark etti.
Bu tuhaflık YRP’nin kurumsallaşamadığını düşündürüyor.
Fatih Erbakan’ın başarısı; İyi Parti, Saadet, DEVA ve Gelecek’in temas edemediği bir toplumsal damarı keşfedip yakalamasaydı. Kendisini siyasal ve kültürel olarak Cumhur İttifakı içinde konumlandıran seçmen AK Parti’yi cezalandırmak için adres arıyordu.
O adres, YRP oldu.
YRP, Mehmet Kasım Gülpınar gibi, AK Parti ile anlaşmazlığa düşmüş ya da Erdoğan tarafından aday gösterilmeyen siyasetçilerle çıkara dayalı bir ittifak kurdu. Ve eski AK Partili adaylarla eski AK Parti seçmeninin oyunu aldı…”
İsmail Saymaz’ın “İstifa ettiği Yeniden Refah’ın üyesi bile değilmiş” başlıklı yazısının tamamını okumak için .