İzmir Büyükşehir’den yangın güvenliğine sıkı denetim

İzmir’de Yangın Güvenliğine Sıkı Denetim

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, yangın güvenliğini sağlamak amacıyla denetim ve eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Büyük alışveriş merkezleri, oteller, işyerleri ve hastaneler yangın riski açısından sürekli olarak denetlenmekte ve uygunluk raporu verilmektedir. Bu denetimlerde öncelik güvenli tahliye önlemlerine verilmektedir. Ayrıca, yangın güvenliği tedbirlerinde sesli siren sisteminin önemi de büyük bir özenle ele alınmaktadır.

Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği doğrultusunda 30 ilçede yürütülen denetim çalışmaları ve alınan yangın güvenliği tedbirleri hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Yaşar Korkmaz, olası bir yangında insanların kolayca çıkışı bulabilmesi için ışıklı yön tabelalarının gerekliliğini vurguladı. Korkmaz, “Korunumlu merdivenlerin varlığı hayati öneme sahiptir. Baca sistemi olmayan binalarda, yangın durumunda duman yukarı doğru hareket ederek karbon monoksit zehirlenmesine neden olabilir. Işıklı yön tabelaları sayesinde insanlar kolayca korunumlu merdivenlere ve çıkışlara yönlendirilmektedir. Büyük alışveriş merkezleri, hastaneler ve oteller gibi yerlerde acil durum eylem planları bulunmaktadır. Vatandaşların bu planlara dikkat etmeleri önemlidir. Bazı yerlerde odalara asılı olan bu planlar, acil durumda kaçış yollarını gösteren krokiler içermektedir. Bu planlara bakarak binadan hızlıca çıkış sağlanabilir.” şeklinde konuştu.

Denetimler Devam Ediyor

İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü bünyesinde yapılan denetim çalışmaları hakkında konuşan Yaşar Korkmaz, “2024 yılında 3 bin 900 iş yerini yangın açısından denetledik ve çalışabilir ruhsatlarını verdik. Belirli periyotlarla denetimlerimizi sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi olduğumuz için otellerin tamamı bizden rapor almak zorundadır. Otellerden yangın raporu almak oldukça titizlik gerektiren bir süreçtir. Tüm kriterlerin karşılanmasını beklemekteyiz. Eksiklikler tespit edilen yerlere rapor verilmemektedir.” dedi.

İkinci Kaçış Merdiveni Şart

İzmir’de yangın raporu alamayan birçok otel bulunduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Yaşar Korkmaz, “15 metreyi aşan yükseklikteki işletmelerde tek bir kaçış merdiveni yetersiz olmaktadır. İkinci bir kaçış merdiveninin bulunması gerekmektedir. Çünkü acil bir durumda aynı merdivenden tahliye sağlamak oldukça zor olabilmektedir. Otellerin en büyük sıkıntısı genellikle budur. İkinci kaçış merdiveni olmayan yerlere yangın raporu verememekteyiz. Ayrıca bazı binaların pansiyon olarak faaliyet göstermeye çalıştığını görüyoruz. Bu da büyük bir risk oluşturmaktadır. Örneğin, 5 katlı bir binayı pansiyon olarak kullanmaya çalışmak yangın güvenliği açısından uygun değildir. Otel veya pansiyon olarak inşa edilmiş binaların farkı göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınmaktadır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir