Konkordato ve iflas kararları, yılın ilk 6 ayında ikiye katlandı



Ekonomideki Sorunlar Şirketleri Çıkmaza Soktu

Ekonomideki Sıkıntılar Nedeniyle Şirketler Konkordato ve İflas Kararları Aldı

Ekonomide yaşanan sıkıntılar, birçok şirketi olumsuz etkiledi. Finansman sorunları, nakit akışındaki dengesizlikler ve iç talepteki daralma gibi nedenlerle mali zorluklarla karşı karşıya kalan şirketler, konkordato başvurularında bulundu. Konkordato Takip’in verilerine göre, yılın ilk yarısında konkordato başvuruları ve iflas kararları, geçen yıla göre iki katına çıktı.

İlk altı ayda geçici mühlet kararı verilen firma sayısı, bir önceki yıla göre %108 artarak 1.259’a ulaştı. Kesin mühlet kararı alan firma sayısı ise %236 artışla 822 oldu. Reddedilen konkordato talebi sayısı ise %95 artarak 333’e yükseldi.

İflas kararlarında da dikkat çekici bir artış yaşandı. Bu dönemde iflas kararı alan şirket sayısı %101 yükselerek 553’e çıktı.

Bireysel Borçlarda Artış Yaşandı

Son bir habere göre; sadece haziran ayında 292 geçici mühlet ve 132 kesin mühlet kararı alındı. Ayrıca 91 konkordato başvurusu reddedilirken, 19 şirket iflas kararıyla karşı karşıya kaldı. Kriz sadece şirketleri değil, bireyleri de etkiliyor.

Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) verilerine göre, mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 1 Temmuz 2025 itibarıyla 23 milyon 854 bine ulaştı. Yılbaşından bu yana dosya sayısındaki artış 4 milyon 978 bin oldu. 1 Temmuz’da ise sadece bir günde 30 bine yakın yeni dosya oluşturuldu.

İSO 500 Listesinde de Konkordato Alan Şirketler Var

7,2 milyar TL ciro ile “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 304. sırada yer alan demir çelik üreticisi Sıddık Kardeşler Haddecilik, finansal zorluklar nedeniyle konkordato talep eden şirketler arasında yer aldı. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirket ve ortaklarına 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Şirketin borcu ise 3,6 milyar TL ve 400’den fazla çalışanı bulunuyor.

Bursa merkezli yatak üreticisi Astin Yatak da finansal kriz sebebiyle konkordato ilan etti. Ayrıca Türkiye genelinde şubeleri bulunan ünlü döner zinciri Ekrem Coşkun ile 38 yıllık Aspells Deri de geçici mühlet kararı alan şirketler arasında yer almaktadır.



Related Posts

TÜİK verileri: Trafikteki motosiklet sayısı 5 yılda yüzde 90 arttı

TÜİK verileri: Trafikteki motosiklet sayısı 5 yılda yüzde 90 arttı

Lüks markaya siber saldırı! Türkiye’deki 142 bin müşterinin verisi çalındı

Dünyaca ünlü lüks moda markası Louis Vuitton’un Türkiye’deki 142.995 müşterisinin kişisel verileri siber saldırıyla ele geçirildi. KVKK, ihlalin üçüncü taraf erişimiyle gerçekleştiğini belirterek vatandaşları dolandırıcılıklara karşı uyardı.

TBMM’den geçen yasa değişikliğiyle, turizm işçileri 10 gün çalışmadan izin kullanamayacak

Meclis’ten geçen yeni düzenlemeye göre turizm sektöründe çalışan işçiler 10 gün çalışıp 11’inci gün tatil yapacak.

Hazine haftaya üç devlet tahvili ihalesi düzenleyecek

Bakanlık, gelecek hafta 3 devlet tahvili ihalesine çıkacak.

BTK eSIM hizmetlerine erişimi engelledi: 8 platform kapatıldı

BTK, Türkiye’de faaliyet gösteren Saily, Airalo, Holafly, Nomad, Instabridge, Mobimatter, Alosim ve BNESIM adlı eSIM hizmet sağlayıcılarına erişim engeli getirdi. Karar, Yetkilendirme Dairesi tarafından 10 Temmuz 2025’te alındı.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti